Juha Levon blogi Kunnallispoliittisia pohdintoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Veijo Baltzar

Minna Canthin kotitalon kohtalo on kansallinen häpeä

”Kuopion tuomiokirkon kupeessa seisoo tyhjillään hieno talo, jolla on vielä hienompi historia. Suurnainen Minna Canthin kotitalohan se siinä rapistuu.” kirjoitti Veera Jääskeläinen Savon sanomissa 14.10.2015, pohtien Kanttilan kummallista kohtaloa. Viime syksynä kuopiolaiset kuitenkin elivät uudessa toivossa, ja tämä toivo oli kulttuurineuvos Veijo Baltzar.

Onko historiasta opittu?

Olemmeko oppineet jotain Euroopan 70 vuoden takaisista tapahtumista? Kuinka sivistynyt maailma onnistui mahdollistamaan miljoonien eurooppalaisten joukkotuhon? Toimisimmeko historiamme oppituntien valossa tänä päivänä eri tavalla, jos yhteiskunnalliset olosuhteet sattuisivat muuttumaan 1930- ja 40-luvun kaltaisiksi?

Minna Canth ja Veijo Baltzar vastaavat: minne menet Suomi?

Torstaina 19.3.2015, Minna Canthin päivänä Savon Sanomat uutisoi kulttuurineuvos Veijo Baltzarin ja rakennusliike NCC:n Kanttila-kaupan esisopimuksesta. Samaisessa lehdessä oli Päivyri-osiossa Riitta Raatikaisen juttu ”Kansa ei huomaa mitään”, jossa Minna Canth puhui kirjeidensä kautta, vastasi ajankohtaisiin kysymyksiin. En voinut välttää huomaamasta, kuinka vahvasti kahden kirjailijan, Minna Canthin ja oman eduskuntavaaliehdokkaani Veijo Baltzarin puheet yhtyvät. Tässä oma versioni artikkelista, johon lisäsin Canthin vastausten rinnalle Baltzarin. Mitä sanotte?

Kulttuuriklisee: teot puuttuvat!

Kaikki mielellään tukevat kulttuuria puheissaan, ja yhtä mielellään ovat kulttuuripersoonia, mutta teot puuttuvat. Aleksanterin teatterin pitkäaikainen johtaja, kulttuurivaikuttaja Reima Jokinen totesi "Elämänlaadun takeet" keskustelutilaisuudessa Porvoon Paahtimossa 1.4., kulttuuripiireille on erityisen tärkeää se, ettei niillä, ketkä julistautuvat kulttuurin puolestapuhujiksi on siihen pohjaa, näyttöä ja tekoja. Ei muuallakaan kuin kulttuurielämässä, kuten esimerkiksi psykiatriassa paina muu kuin koulutus, erikoistuminen, ja pitkän linjan näytöllä.

Yhdenvertaisuuden uranuurtaja

 

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on ainoa henkilö Suomessa, jolla on yli puolen vuosisadan kokemusta ja tietoa Suomalaisesta kulttuurista ja Suomen vähemmistökulttuureista. Hänen elämäntyönsä paljastaa miten hän on edelläkävijä Suomen ja Euroopan laajuisessa kultturien välisessä dialogissa ja uudistamisessa. Tämän todistaa viime keväinen Euroopan omatunto –konferenssi, jossa tavoitteena oli monikulttuurisuuspolitiikan uudistaminen. Moni ei voi sanoa että on yhtä laaja-alaista kokemuspohjaa kuin Veijo Baltzarilla.

Minna Canthin talo pelastui – voitto kulttuurille!

Luovan kulttuurin yhdistyksen Drom ry:n toiminnanjohtajana olen erityisen ilahtunut Minna Canthin talon pelastumisesta. Drom ry:n perustaja ja puheenjohtaja on kulttuurineuvos Veijo Baltzar, joka allekirjoitti tällä viikolla rakennusyhtiö NCC:n kanssa Minna Canthin taloa eli Kanttilaa koskevan esikauppakirjan. Baltzar aikoo remontoida Kuopion keskustassa sijaitsevan huonokuntoisen talon ja muuttaa sen elinvoimaiseksi kulttuurikeskukseksi.

Yhdenvertaisuuteen vaaditaan rikas kokemusmaailma?

Vaalipäällikön tulkintaa kansanedustajaehdokas Veijo Baltzarin yhdenvertaisuus-käsitteestä.

Kun Veijo Baltzar puhuu yhdenvertaisuudesta, hän puhuu kosmopoliittisesta, laaja-alaisesta yhdenvertaisuudesta, joka koskettaa kaikkia yksilöitä, ei esimerkiksi tiettyjä vähemmistöjä tai mitään lokeroituja/lokeroitavia ihmisryhmiä.

Mitä yhteistä on Veijo Baltzarilla, Elvis Presleyllä ja Sir Charles Chaplinilla?

Nyt on aika - nyt se lasikatto rikki!

Kuinka moni on ymmärtänyt, että meillä on mahdollisuus uusia historiankirjoitus näissä eduskuntavaaleissa 2015, rikkoa maailmanlaajuisesti lasikatto?

Uudenmaan Sosialidemokraattien riveissä on ehdokkaana kulttuurineuvos, kirjailija Veijo Baltzar, ensimmäinen mustalainen Suomen eduskunnassa? Tuleva ensimmäinen mustalainen ministerinä?

Kuinkas sitten kävikään? Myrskystä myrskyyn!

2014. Jos joku olisi vuosi sitten kertonut, mitä tämä vuosi tulee pitämään sisällään niin olisin pitänyt kertojaa vähän pöhkönä. 2014 on ollut yllättävin vuosi koskaan. Se on sisältänyt monta käännettä, joihin olisi ollut täysin mahdotonta varautua tai valmistautua etukäteen, jotka on tempaisseet mukaansa sellaisella vauhdilla, joka olisi aiemmin aiheuttanut matkapahoinvointia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä