Juha Levon blogi Kunnallispoliittisia pohdintoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Fiktio

Kuvan todistusvoima horjuu

Maailma on muuttumassa valtavaksi fiktioksi ehkä piankin, kun nykytekniikka ulottuu kaikkien saataville. Somen saa pillastumaan valokuvillakin, mutta video saa helposti aikaan myrskyn, oli se aito tai ei. Valokuvien retusointia on iät ja ajat harjoitettu, mutta videokuvaa pidetään edelleen todistusvoimaisena. Tämä on kuitenkin muuttumassa, ja ennen kuin laajasti opitaan mediakriittisyyttä, tätä tekniikkaa tullaan käyttämään häikäilemättä hyväksi niin maailmanpolitiikassa, pikkurikoksissa kuin viihteessäkin.

 

Historiatietoisuuden inflaatio

Vuoden 2016 katsotuimpien elokuvien TOP-10 listalla on pelkästään elokuvia, joissa eläimet puhuvat tai joissa ihmisillä on supervoimia.

http://www.boxofficemojo.com/yearly/chart/?view2=worldwide&yr=2016&p=.htm

Sitten sijalla 11. tulee X-Men:Apocalypse ja sijalla 12. Kung-fu Panda 3...

Fiktiokin korrektiuden alttarille?

Muutama kirosana tähän alkuun.. ja sitten totean, että onko maailma tulossa idiootiksi. Helsingin sanomien jutussa kerrotaan, että nyt keskustellaan siitä, että fiktiokirjailijankin pitäisi rajoittaa eläytymistään kulttuureihin, vähemmistöihin ja ties mihin. 

 

Mitä meille enää jäisi sen jälkeen? Säännöt nro 1, 2, 3… ∞ 

Mielipidekysymys

Minä olen sitä mieltä, että punainen on kaunis väri. Tykkään vanhanaikaisesta, naudan luilla vä'itettyyn liemeen keitetystä lihasopasta. Asuisin mieluummin pienessä kaupungissa kuin maaseudulla. Nämä ovat mielipiteitä, ja minulla on oikeus mielipiteisiini.

Suomi 2067

Suomi täyttää ensivuonna 100-vuotta mutta halusin tehdä kurkistuksen jo 51 vuoden päähän siitä miltä Suomi ja maailma voisi silloin näyyttää kun tämänpäivän murheet ovat historiaa. Huomautan kuitenkin että tämä on fiktiota ja asiat saattavat muuttua vielä mutta tämä voi kuitenkin olla yksi mahdollisista tulevaisuuksista. Mutta toivon olevani mieluummin useassa kohtaa väärässä sillä surullista olisi ollakkin oikeassa. En tavoittele kirjoituksessani utopiaa enkä dystopiaa.

Näin rikossarjat poikkeavat todellisuudesta

1. Rikospaikalle pitää laittaa suojavarusteet. Sinne ei voi oikeasti kipsutella korkkareissa hiukset hulmuten tai puvussa, jälkiä jättämättä. "Yksikin aivastus, niin rikospaikka on täynnä sinne kuulumatonta DNA:ta", toteaa eräs kokenut tutkinnanjohtaja.

2. Kun poliisipartio saapuu rakennukseen, jossa epäilty oletettavasti on, laittavat he valot päälle. Pelkkä taskulampun valo tuo toki jännitystä mutta myös vaikeuttaisi työntekoa.

3. Toisin kuin rikossarjoissa, suomalainen poliisi käyttää asettaan hyvin harvoin.

Mikael Agricolaa sanotaan Suomen kirjakielen isäksi

Toisin kuin usein mainitaan, Mikael Agricola (n. 1510 - 1557) ei ollut köyhistä ja vaatimattomista oloista, vaan päinvastoin varakkaasta kodista. Hänen tärkein elämäntyönsä oli vaikuttaa ratkaisevasti suomen kielen kehitykseen ja häntä kutsutaan Suomen kirjakielen isäksi.

Suomi on sairas työhevonen

Aiemmin uutterina työhevosina tunnettujen suomalaisten käsitys työstä on heittänyt häränpyllyä ja vaihtunut kuvitelmaan rahasta. Diagnoosin nimi on taloususkonto, joka on askel askeleelta vallannut suomalaisen sielunelämän.

Nyt ollaan jo niin pitkällä, että työn ja yrittämisen tarkoitus katsotaan olevan rahan tekeminen – ei suinkaan minkään tuotteen tai hyödykkeen tai palvelun, jotka ovat jääneet kaupankäynnin jalkoihin. Kaupasta itsestään on tullut tuote, ja se jos mikä on johdattanut kansakuntamme taloususkonnon satumaailmaan, todellisuuden ulkopuolelle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä