Juha Levon blogi Kunnallispoliittisia pohdintoja

Vihalla vai Rakkaudella?

Vastakkainasettelu Helsingin vaaleissa näyttää kärjistyvän entisestään - viime viikonloppuna useampi kansalainen kuittasi minulle vaalityössä, että onpa likaista peliä tämä vaalitaisto uudessa pormestarikisassa. Olen samaa mieltä, että äärilaitaan on menty. Lisäksi mm. opposition väki syyttää hallitusta ja nimeää vihollisiaan. Retoriikka ei ole aiempien vaalien tyylistä vaan hyvinkin tyylitöntä ja jopa suoria valheita nimettyjen henkilöiden tekemisistä levitetään. 

Vaalitaistoihin on aina kuulunut mielikuvien käyttö ja omien intressien ja tarinoiden esiin nostaminen - aivan luonnollista näin. Käytännössä yhteisesti kuitenkin kehitetään kaupunkia eteenpäin koko vaalikausi istuen lukuisissa työryhmissä, lautakunnissa ja hallituksissa. Päätöksenteossa vastuu on aina yhteinen, lopullinen päätös on jakamaton toimenpide. Syvien vallihautojen kaivaminen ja henkilökohtaisuuksiin siirtyminen eivät edistä yhteistyötä tulevaisuudessa. Hyvää vihollista kunnioitetaan - ei vihata julkisesti.

Kuntapolitiikan reunaehdot ovat useimmilla puolueilla hyvinkin samansuuntaisia - lisäksi taloudellinen liikkumavara on yleensä melko pieni. Kaupungin suurimmat menot ovat joka tapauksessa lakisääteisissä tehtävissä ja suurimmat investoinnit liittyvät uuden rakentamiseen. Miksi näitä päätöksiä ei siis voisi tehdä rakkaudella vihan sijaan? Mielummin nostetaan asiallisesti haasteet pöytään ja käsitellään asioina - jos demokraattisen käsittelyn lopputulos ei miellytä, pitää se silti hyväksyä eikä haistatella muille osapuolille. 

Näissä vaaleissa ratsastetaan pormestarivaalilla - jota ei oikeasti ole olemassa. On vain yhteinen näkemys suurten ryhmien kesken. Viime viikonloppuna eräs äänestäjä kommentoi minulle, että onko Vihreillä siis kaksi pormestariehdokasta? Yhdessä muistimme neljä ehdokasta suurimmista puolueista ja (toki Mika Ebeling:in). Mutta muista ei ollut hajuakaan. Lisäksi tämä malli, millä pormestari valitaan ei aukea äänestäjille lainkaan. Ei ihme, että politiikka ei kiinnosta, jos selkeitä malleja ei tehdä ja sovita - vaan annetaan HS:n värittää omat tarinansa. Tämän osalta tämäntyyppinen pormestarimalli ei taida jäädä suureksi onnistumistarinaksi. Vähän on sellainen selittelyn maku, kun näitä saa avata kansalaisille. 

Kuntavaalit on nyt, kunnissa tehdään tärkeitä päätöksiä - tehdään niitä ja vaalityötä hyvällä maulla. Kaikkien ryhmien kesken. Tyyli on vapaa - mikä omissa ihmissuhteissasi toimii parhaiten? Viha vai Rakkaus?

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005145137.html

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat