Vegaaniruokaa vai varhennettua kieltenopetusta?

Tällä vaalikaudella varhaiskasvatuksessa on toteutettu merkittäviä uudistuksia ja vieläpä useita ehdotuksia, joita kokeiluin edistetään. Mielestäni keskeisin maanlaajuinen kokeilu on kieltenopetuksen varhentaminen, jossa varhaiskasvatukseen tuodaan kielisuihkuja ja kielikylpyä laajennetaan hallituksen hankerahan turvin. Samalla varhaiskasvatuksen maksuttomuus on nostettu maanlaajuiseksi mahdollisuudeksi ja tämä sekä lisäisi tasa-arvoa kaikkien kansalaisten kesken, että parantaisi oppilaiden kouluvalmiuksia huomattavasti. Keskeistä molemmissa teemoissa on keskittyminen varhaiskasvatukseen ja niiden sisältöihin. 

Helsingissä on vaalikauden aikana päätetty säilyttää aiemmat päiväkotien ryhmämitoitukset, jotka ovat siis lain vaatimia pienemmät. Samalla kieltenopetuksen varhentamisesta ollaan aloittamassa pilotti, jolle olin lautakunnassa myöntämässä hankerahoitusta. Vielä käsittelyssä olevan aloitteen lausuntoon vaadin lisättäväksi koko Helsingin kattavan kieltenopetuksen verkon säännöllisen arvioinnin sekä perusopetuksessa että varhaiskasvatuksessa – tämä siksi, että tällä hetkellä varhennettua kieltenopetusta ja kielikylpyjä on Helsingissä paljonkin, mutta ne keskittyvät valikoidusti eri alueille. Lisäksi lautakuntana päädyimme pitämään sisaralennuksen Helsingissä aiemmalla tasolla – vastoin virkamiesten esitystä. 

Vegaaniruokaa en kannattanut. Katsonkin, että meidän tulee keskittyä päiväkotien rakentamiseen ja kunnostamiseen tässä nopeasti kasvavassa Helsingissä ja ammattitaitoisen henkilökunnan, kasvattajien saatavuuden parantamiseen. Tunnettu tosiasia on, että PK-seudulla on huutava pula ammattitaitoisista lastentarhanopettajista (800-1000 vajaus)  ja lastenhoitajista. Haluankin, että varhaiskasvatuksessa keskitytään lähivuosina sisältöjen (kuten kieltenopetus, taide, liikunta) kehittämiseen ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaiseen työhön – ja tämä edellyttää sen mukaisia opetusresursseja. Vegaaniruoan ja muut esim. sukupuolineutraliteettiin liittyvät asiat ovat tässä tilanteessa hifistelyä ja kovin kalliita sellaisia. Esim. vegaaniruoka / lapsi maksaa 1000€/ lapsi Helsingille vuodessa. Tämä raha kannattaa käyttää mielummin kaikkien lasten kieltenopetukseen kuin harvojen ja valittujen ruokavalioon. Terveydelliset syyt toki huomioiden. 

Suurin asia korjattavaksi kaupungissa on väestöennusteiden jälkeenjääneisyys. Tällä kaudella olen oppinut, että Helsingissä joka vuosi tulee 500-1000 lasta tyhjästä varhaiskasvatuksen piiriin – lapsimäärää ei siis luotettavasti osata ennustaa. Yhdessä uusien alueiden jatkuvasti myöhästyvien rakennushankkeiden ja huonokuntoisen rakennuskannan kanssa epäonnistunut väestöennuste aiheuttaa sen, että päiväkotipaikoista on huutava pula. Tämä edelleen pahentaa kannustinloukkuja maamme dynaamisimmalla kaupunkialueella. 

Ehdotukseni onkin, että varhaiskasvatuksen investointiohjelman budjetti tuplataan seuraaviksi 3-4 vuodeksi. Sillä saataisiin nyt olemassa oleva tulppa pois jo suunniteltujen rakennushankkeiden tieltä. Lisäksi voitaisiin tuplata yksityisen puolen aloitustuki samalle jaksolle. Näillä toimenpiteillä Helsingin kasvu turvattaisiin 10-15 vuoden ajalle ja samalla kannustinloukut vähenisivät ja ennen kaikkea perheiden arki paranisi lasten päästessä lähipäiväkoteihin kaikilla alueilla. Tehdään yhdessä kaikille hyvä Helsinki.

 

juhalevo
Kokoomus Helsinki
Ehdolla presidentinvaaleissa

www.juhalevo.fi
30 ja risat (43), Perheenisä, Yksikönjohtaja IT-alalla, KTM (HKKK / Aalto University)
ex-HUS:n hallituksen varajäsen
ex-HSY:n tarkastuslautakunnan jäsen
ex-UMO-säätiön hallituksen pj
ex-Varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, Helsinki
Nukketeatteri Sampon hallituksen pj
ex-Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen
Aiemmin mm. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan ja Teknisen palvelun lautakunnan jäsen.
Asun tällä hetkellä Viikissä, aiemmin mm. Kruununhaassa, Kalliossa, Kannelmäessä, Vuosaaressa ja Espoossakin. Harrastelijabasisti ja veneilijä sekä siirtolapuutarhan ja palstan viljelijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu