Juha Levon blogi Kunnallispoliittisia pohdintoja

Selvityspyyntö Väyrysestä Euroopan Parlamentin oikeusasiamiehelle

Tein tänään Euroopan Parlamentin oikeusasiamiehes Emily O'Reilly:lle selvityspyynnön Paavo Väyrysen toiminnasta koskien hänen puoluekantaansa ja siihen liittyvän toiminnan sopivuutta Euroopan Parlamentin jäsenelle. 

Katson, että Paavo Väyrynen antaa poliittisesta kannastaan epäselvää tietoa ja on paraikaa kahden rekisteröidyn puolueen toimijana kuntapolitiikassa Suomessa. Hän on yhtäaikaa istuvana jäsenenä Keminmaan valtuustossa Suomen Keskustan, r.p edustajana ja lisäksi sitoutumattomana ehdokkaana Suomen Kristillisdemokraatit (KD) r.p vaaliliitossa. Lisäksi hän täten dokumentoidusti esiintyy kahden eri rekisteröidyn puolueen jäsen yhtäaikaa (Suomen Keskusta r.p ja Kansalaispuolue r.p). 

Pyydän Euroopan Parlamentin oikeusasiamiestä selvittämään: 

a) onko tämä MEP:lle sopivaa käytöstä ja heikentääkö tämä kansalaisten luottamusta Euroopan Parlamenttiin

b) harhaannuttaako MEP Paavo Väyrynen tässä Suomen kansalaisia ja äänestäjiä antamalla kovin epäselvää tietoa hänen poliittisista sitoumuksistaan?

c) antaako MEP Paavo Väyrynen väärää tietoa asuinpaikastaan ollessaan samaan aikaan ehdolla Suomessa (Helsinki) toisessa kunnassa ja pitäessään edelleen hallussa valtuustopaikkaa toisessa kunnassa (Keminmaa). 

Odotan Euroopan Parlamentin selvittävän näitä asioita, koska mielestäni tämä heikentää kansalaisten luottamusta Euroopan Parlamentin ja sen jäsenten toimintaan. 

Tässä ote valituksesta: 

Part 3 - What is the decision or matter about which you complain? When did you become aware of it? Add annexes if necessary.

Dear Ombudsman, 

I complain about role of the MEP Paavo Väyrynen in terms of his political compliance and bindings to several political parties in Finland. Mr. Väyrynen was elected as a member of Keskustapuolue to become a member of the European Parliament. At moment, Mr. Väyrynen presents himself as a member of two registered political parties in Finland, namely registered Kansalaispuolue, rp and being a honorary chairman of Suomen Keskusta, rp. However, Mr. Väyrynen presents himself at the same time on the candidate list of Terve Helsinki, which is in coalition with the third party Kristillisdemokraatit, rp in the national and local ELECTIONS Kuntavaalit 2017. 

I ask mrs/mr ombudsman to investigate:

1) does MEP Paavo Väyrynen behave in this matter on the responsibility level which is expected from the member of the European Parliament?

2) does MEP Paavo Väyrynen mislead voters in Kuntavaalit 2017 elections, since he has changed his place of residence to be in Helsinki on the last possible day, 28th february 2017

3) does MEP Paavo Väyrynen mislead voters in Kuntavaalit 2017 elections, since he has presented at the same time 2 registered parties in Finland right before elections and now is a candidate on the coalition list of third party.

4) does MEP Paavo Väyrynen decrease trust and reliability of entire European Parliament by behaving such a way in election matters in Finnish local elections kuntavaalit 2017. 

Part 4 - What do you consider that the EU institution or body has done wrong?

European Parliament does not follow its member's MEP Paavo Väyrynen political connections in Finland and give member of the parliament assistance in this matter. European parliament should follow compliance and respected behaviour of it's members. Political connections of MEP's should be clear, visible and understandable for all citicens of European Union. MEP Paavo Väyrynen in this case does not show political correctedness when he represents his political connections and place of residence unclearly in the elections. At the same time he is holding a community council seat in Keminmaa and being a candidate for a city council of Helsinki. For voters this is not acceptable. If European Parliament tolerates behaviour of MEP in this manner, it decreases trust to European Parliament and European Union as a such. 

 

Sidonnaisuudet Keminmaalta: 

http://www.keminmaa.fi/index.php?p=Valtuutetut

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tässä on mennyt puurot ja vellit sekaisin, mitä eurorakkaus teettää. Kun pikkuasioita ei voida selvittää kotimaassa, niin neuvoja lähetään hakemaan Brysselistä. Kokoomus on rähmällään Brysseliin, eikä siltä parempaa voi odottaa. Häpeä!

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Luottamustani EU:hun ja kotimaiseenkin politiikkaan heikentää aika paljon enemmän muut asiat kuin Paavo Väyrysen valtuustopaikka 8000 asukkaan kunnassa tai kenellä mikäkin "r.p." näkyy jossain profiilissa. Noh, tärkeysjärjestyksenä kullakin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vaikka Väyrysen toiminta olisi Suomessa kuinka omituista, Euroopan parlamentin osalta tilanne on kuitenkin se, että hän on sen laillisilla vaaleilla valittu jäsen ja istuu sen liberaalidemokraattisessa ryhmässä, kuten myös muut Suomen Keskustan riveistä valitut europarlamentaarikot. Oikea instanssi arvioimaan Väyrysen kuulumista ja sopivuutta liberaalidemokraattiseen ryhmään on kyseisen ryhmän johto.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näin. En itse asiassa tiedä, kenen maalaisliittolaisen mepin istuminen euromyönteisessä liberaaliryhmässä on kaikkein koomisinta.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Parlamentin ryhmää en tässä kiistäkään - kysynkin vain, onko tämä oikein antaa epäselvää informaatiota asemastaan Suomessa ja asettaako se EU parlamentin kansalaisten silmissä huonoon valoon? Eli toimiiko MEP tässä asiassa arvonsa mukaisella tavalla. Oikeusasiamiehen rooli on ottaa kantaa tämänlaiseen asiaan. Mielipiteeni on, että puoluekanta on vähintäänkin epäselvä, koska istui samaan aikaan toisen puolueen valtuutettuna Keminmaalla ja jätti ehdokaslistautumisen toisen listan ehdokkaana. Ei tämä tavallisen kansalaisen oikeustajuun mahdu.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kansalaiset vapaissa vaaleissa sanovat mielipiteensä äänestyskopeissa. Myös Paavo Väyrysestä.
Kansalaisilta sen sijaan ei kysytä EU:n komissaareja ja virkamiehiä nimitettäessä. Demokratiavaje ilmeisen suuri!Miksi blogisti ei ole siitä huolissaan?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#4

Eihän meiltä kysytä maamme hallituksen tai valtion/kuntien virkamiestenkään nimityksistä. Helkkarin hyvä demokratiavaje.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Vaaleissa Väyrysen vaalikelpoisuus Helsingissä joutunee taas tutkinnan kohteeksi. Tilanne on sen verran epäselvä. Tämä sopinee KD-ryhmälle, koska Paavon äänet jäävät sille kuitenkin, jos henkilö todetaan vaalikelvottomaksi Helsingissä. Asiasta hallinto-oikeuteen valittajia löytynee jonoksi asti.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, sanotaan. Pave oli kansanedustaehdokkaana Hesassa, eikä siitä kukaan valittanut, niin miksi sitten ei kunnallisvaaliehdokkaana. Minun tietääkseni Pave ei ole Keminmaassa ehdokkaana.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #15

Ei pidä paikkaansa. Väyrynen oli ehdokkaana Uudellamaalla kun halusi kaksintaistelua Stubbia vastaan.

Kansanedustajan vaalipiiri ei ole kotipaikkakuntasta kiinni.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #38

Nimenomaan, mutta kuntavaali-ehdokkaan on. Tästä löytyy ennakkotapaus, joka sattumalta on MEP:iä koskeva:

Henkilön kotikunta määräytyy kotikuntalain perusteella. Kuntavaaliehdokkaan vaalikelpoisuus ratkaistaan kunnan keskusvaalilautakunnan kokouksessa 9.3.2017, jolloin viimeistään ehdokkaaksi asetetun kotikunnan on oltava asianomainen kunta. (Käytännössä ehdokkaan kotikunnan pitänee olla ehdokaskunta jo silloin kun ehdokashakemukset jätetään eli 28.2.2017.)

KHO 2009:59: Kotikuntalain 3 §:n 5 kohdan mukaan henkilön kotikunta ei muutu, jos hänen asumisensa toisessa kunnassa johtuu pääasiassa julkisesta luottamustoimesta. Säännöksestä on pääteltävissä, että kotikunta ei muutu sanotulla perusteella, mutta se voi muuttua julkisen luottamustoimen hoitamisen aikana muusta syystä.

Kaupunginvaltuutetuksi valitun Euroopan parlamentin jäsenen oman käsityksen mukaan hänen kotikuntansa oli Rovaniemi, johon hänellä ilmoituksensa mukaan oli järjestötoimintansa vuoksi kiinteä yhteys ja jonne hän oli maksanut veronsa. Euroopan parlamentin jäsen ei kuitenkaan ollut vaalikelpoinen Rovaniemen kaupunginvaltuustoon, koska hänen perhesuhteensa eivät liittyneet kyseiseen kaupunkiin, koska hän ei työskennellyt Rovaniemellä eikä hän ollut ilmoittanut muustakaan taloudellisesta yhteydestä Rovaniemeen ja koska muidenkaan vastaavien seikkojen perusteella hänen kotikuntansa ei ollut tuo kaupunki.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #41

Väyrynen kirjoitti täällä aiemmin:
"Kotipaikan vaihtamiseen on vahvat perusteet. Parlamenttityöni vuoksi joudun matkustamaan viikottain Brysseliin tai Strasbourgiin ja pitämään jatkuvaa yhteyttä äänestäjiin eri puolilla Suomea. Yritystoimintaa meillä on Keminmaan lisäksi Järvenpäässä, Tuusulassa ja Viron Pärnussa. Sekä parlamenttityö että yritystoiminta edellyttävät pääasiallista asumista pääkaupunkiseudulla. Viime vuosina olemme käyttäneet pääosin Helsingin seudun terveyspalveluja."

Mutta riittääkö kaikki tuo perusteeksi. Mihin kuntaan hän maksaa veronsa?

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #42

Hallinto-oikeuksien ja KHO:n aiempien päätösten mukaisesti, tässä on useampi asia, jotka tulisi selvittää:
- työpaikkakunta (väittäisin, että Bryssel)
- taloudelliset sidokset (ainakin 2015 verotettu Keminmaalla julkisten lähteiden mukaan)
- luottamustehtävät Keminmaalla 2017 alkuun asti (ei vielä eronnut / erotettu, toki luultavasti tuo asia on vireillä) JA yritti ENSIN listalle Keminmaalta, mutta Keskusta ei huolinut
- omassa tekstissään puhuu KIRJOJEN SIIRROSTA (siinä ylemmässä kappaleessa) - mikä kuulostaa suorastaan kotipaikkashoppailulta, kun siirto on tehty viime hädässä helmikuussa 2017.
- liiketoimintaa siellä täällä, muuallakin kuin Helsingissä

Hallinto-oikeus saa tämän luultavasti ratkaistakseen, jos tulee valituksi. Kuten olen jo useasti todennut, näillä näytöillä en pidä Väyrystä helsinkiläisenä varsinkin, koska hänen ENSISIJAINEN tahtonsa osallistua KUNTAVAALEIHIN oli Keminmaalla. Näin kaikki sen jälkeen tehty viestintä kertoo henkilön ensisijaisesta tahtotilasta kotipaikan suhteen jotain aivan muuta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kun ryhdyt valittamaan, niin kaipa olet selvittänyt mitä laki sanoo kuntavaaleista, ehdokkuudesta ja äänestämisestä. Näillä on mentävä.
Oman äänestysprofiilin nosto ei oikein riitä uskottavaksi valitusperusteeksi, jolta tilanne nyt kohdallasi vaikuttaa.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #17

On tässä aika monta epäselvää tietoa ja vähintäänkin Väyrynen pitää erottaa tai hänen olisi pitänyt hakea eroa Keminmaan valtuustosta ennen ehdokkaaksi asettumista. Vaalipäivä toki ajankohtana ratkaisee, mutta lakia tulkitaan kokonaisuutena ja tässä on niin monta epäselvää asiaa, että mielelläni kuulisin tästä julkisen asiantuntija-lausunnon. EP:n parlamentin oikeusasiamies on sen jäseniä koskevissa asioissa aivan oikeassa roolissa tämän selvittämiseen.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #17

Paavon osalta uutisointi on myös äänestysprofiilin nostoa kotiseudun Keminmaan sijaan osatyöpaikkakunnalla Helsingissä. Ihan sama tilanne. Minä rehellisesti edustan Helsinkiä enkä sen sijaan pyri vastustamaan Helsinkiä, kuten Paavo tekee. Olen asiaa monta kertaa julkisesti kysynyt Paavon blogissa ja koska selventävää vastausta ei ole tullut, kysytään ombudsmanin kautta, josko sieltä tulisi asiaan selvennystä vielä tämän MEP-kauden aikana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Enemmän minua ihmetyttää voiko Tusk edustaa Puolaa Euroopan neuvoston johtajana. EU on kuin diktatuuri, demokratiasta ei tietoakaan. Parlamentti on vitsi jolle komissio antaa ratkaistavaksi lähinnä ongelmia käyristä kurkuista.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Mitä ajattelet Helsingin tai Keminmaan valtuustoista? Luotatko niihin samoissa määrin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jotenkin en usko, että tämä asia kuuluu EU:lle. Kyllä se on Suomen sisäinen asia, vaikkakin Väyrysen lannistumaton pyrkyryys esiin toisi kuinka absurdeja ponnisteluja.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Pyydänkin ottamaan kantaa, minkälaista suhmurointia MEP:ltä siedetään. Kai sen päättää viime kädessä Euroopan Parlamentti itse.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Etkö olisi keksinyt mitään järkevämpää tekemistä kuin rasittaa oikeusasiamiestä täysin toisarvoisella asialla?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Naurettavaa. Teet itsestäsi pellen. Parlamentti nyt muutenkin on äärettömän kallis demokratian kulissi ja rikkaiden puuhakerho.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuuntelin aamun radiouutisista jotta ei Suomen mepeillä ole vaikutusvaltaa EU:ssa. Vain kaksi ruotsalaista meppiä on päässyt Pohjolasta vaikutusvaltaisten pariin 751 mepistä. Tottahan tämä suomalaisten meppien kohdalla on ollut jo tiedossa, mutta nyt sivusta tulleen toteamuksin.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Helsinkiläisen äänestäjän näkökulmasta on loistavaa, että asia selvitetään. Lainsäädännön porsaanreikä saattaa mahdollistaa Väyrysen opportunismin, mutta Helsinki tarvitsee kaupunkia rakastavia valtuutettuja, ei omaan nilkkaan potkijoita. Vaikka Väyrysen keplottelu nyt jouduttaisiinkin sietämään, selvityksestä on hyötyä porsaanreiän tukkimiseksi tulevissa vaaleissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toivottavasti Euroopan parlamentin oikeusasiamies ymmärtää selvityspyynnön kiireellisyyden Suomen kansalaisten ja Helsingin asukkaiden kannalta ja tekee asiassa pikapäätöksen.

Jälleen kerran on Suomen demokratia Brysselin herrojen käsissä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Oli Paavo oikeassa tai väärässä, niin tästäkin hän luovii osumaa ottamatta. Sen verran liukas sälli.
Takki voi jokusen kerran vaihtua ja kääntyä, mutta se on Pavelta ihan ok. :)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Saattaa jopa olla, että kahden puolueen jäsenyys ei ole millään tavalla laitonta. Tarvinnee kuulla oikeusoppineiden sananen ensin? Jotkin puolueet toki säännöissään kieltävät toisen puolueen jäsenyyden. Puolueet sinänsä ovat turhan keskeisessä asemassa varsinkin niissä äänestysjärjestelmissä, joissa listan perustaja voi ennalta kiinnittää valituksi tulemisen järjestyksen. Tyypillinen keskieruooppalaisen äänestäjän näkemys ja kokemus politiikasta onkin paljon rajoittuneempi.

Ero suomalaisella ja vaikkapa saksalaisella äänestäjällä on sama kuin vapaan ja onnellisen kanan, ja miljoonahäkkikanalan kanan ero.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On aivan absurdi ajatus, että kahden puolueen jäsenyys olisi jollakin tapaa laitonta. Miten sellainen voi tulla kenenkään mieleenkään?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Niin, eihän sekään ole laitonta, että Kansallisen kokoomuksen jäsen on jostakin asiasta samaa mieltä kuin Vihreän liiton jäsen tai että sosialidemokraatti äänestää jossakin äänestyksessä samoin kuin perussuomalainen.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #25

Enkä edes pyydä ottamaan kantaa tässä laillisuuteen vaan siihen, miten MEP:n tulee ilmoittaa sidonnaisuuksistaan. Kyllä tämä on EU-kansalaiselle mahdoton tilanne ymmärtää hänen kaikki sidonnaisuutensa 3 eri puolueeseen. Mikäli tästä olisi joku hieno matriisi esitettäväksi, ymmärtäisin asiaa paremmin. Mielestäni tässä kuitenkin on useampi sidonnaisuuksien ristiriita ja hyvin epäselvästi viestityt kytkennät eri puolueisiin. Päätöksenteossa se aiheuttaisi ristiriitoja.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #26

Eu-kansalaiselle =D =D =D Mikä se on?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #31

Sinulla ei taida olla passia? Hanki ihmeessä: sitä tarvitaan, jos satut käymään joskus jossain toisessa maanosassa.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #32

Valtiota nimeltä Euroopan Unioni ei ole olemassa, vai onko sittenkin?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Jos sinulla olisi passi, tietäisit olevasi Euroopan unionin kansalainen.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #34

Tsot tsot.

Kansalaisuudella tarkoitetaan jonkin MAAN kansalaisena olemista. Yleensä kansalaisuus saadaan syntyessä, mutta se voidaan vaihtaa muutettaessa toiseen MAAHAN asumaan. Henkilöllä voi olla myös useamman MAAN kansalaisuus (kansalaisuuslaki 2003/359 ja kansalaisuusasetus 1985/699). Jos henkilöllä on kahden MAAN kansalaisuus, joista toinen on Suomen, hän on tilastoissa Suomen kansalaisena. Jos Suomessa asuvalla ulkomaan kansalaisella on useita ulkomaiden kansalaisuuksia, hän on rekisterissä ja tilastoissa sen maan kansalaisena, jonka passilla hän on maahan tullut.
Kansalaisuus on sama kuin passin myöntämisMAA

Nyt siten, mikä maa se Euroopan Unioni on?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

Sinullakin on varmaan tuttavia, jotka ovat joskus käyneet jossakin. Heillä on passi. Sen kannessa lukee ensin Euroopan unioni, sitten Europeiska unionen, sitten Suomi-Finland.

Suomen kansalaisena olet myös EU:n kansalainen. EU:n kansalaisilla on unionin lainsäädännössä määrättyjä oikeuksia.

Näistä keskeisimpiä ovat oikeus liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltion alueella, äänioikeus ja vaalikelpoisuus Euroopan parlamentin vaaleissa, oikeus diplomaatti- ja konsuliapuun, oikeus vedota Euroopan parlamenttiin ja oikeus kääntyä Euroopan oikeusasiamiehen puoleen.

Oikeutesi liikkua vapaasti koskee EU-maiden lisäksi myös Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvia Norjaa, Islantia ja Liechtensteinia, sekä erityissopimuksella Sveitsiä. Riittää kun mukanasi on voimassa oleva henkilökortti tai passi.

EU:n kansalaisena voit viipyä toisessa EU- tai ETA-maassa kolme kuukautta. Tämän jälkeen sinun tulee rekisteröityä paikallisviranomaisille ja todistaa työskenteleväsi tai kykeneväsi muuten elättämään itsesi oleskelumaassa. Lisäksi tarvitset voimassa olevan sairausvakuutuksen.

Unionin kansalaisena sinulla on oikeus saada apua muiden EU:n jäsenmaiden diplomaatti- ja konsuliviranomaisilta maassa, jossa Suomella ei ole omaa edustustoa.

Jos asut vakinaisesti muussa EU-maassa kuin Suomessa, sinulla on sama oikeus äänestää ja asettua ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa sekä Euroopan parlamentin vaaleissa kuin asuinvaltiosi kansalaisilla.

Lissabonin sopimuksen myötä EU:ssa on otettu käyttöön kansalaisaloite, jonka avulla miljoona kansalaista vähintään seitsemästä jäsenmaasta voi pyytää komissiolta lainsäädäntöaloitetta EU:n toimivaltaan kuuluvassa asiassa.

Kansalaisten perusoikeudet on koottu Lissabonin sopimukseen sisältyvään unionin perusoikeuskirjaan, joka kokoaa yhteen perustamissopimusten, ihmisoikeussopimusten ja Euroopan unionin tuomioistuimen vahvistamat oikeuskäytännöt. Perusoikeuskirja sisältää ihmisarvoon, vapauksiin, tasa-arvoon, yhteisvastuuseen, kansalaisten oikeuksiin sekä lain käyttöön liittyviä oikeuksia.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #36

Nyt tulee paksua eu-sumutusta, kuulenkin jo paranoidin sävelet taustalla.

Eu ei ole myöntänyt yhtään mitään kenellekkään yksilölle, ei passia eikä mitään oikeuksia (koska ne ovat olleet kirjattuna jo valmiiksi, ne on vain imuroitu unionin sääntöihin jälkikäteen).

Vapaa liikkuvuus perustuu Schengen-sopimukseen jonka unioni omi omiin kitusiinsa Amsterdamin sopimuksen myötä.

Unioni ei ole antanut yhdellekkään suomalaiselle mitään sellaista mitä suomalaiset eivät olisi voineet saada unionin ulkopuoliselta Suomelta, näin se vaan menee, deal with it!

Tietyissä tapauksissa valitusoikeus EU-tuomioistuimeen on hyvä asia. Kaikki se mätä ja visva mikä tulee tuon mukana ei kuitenkaan ole sen arvoista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Varmaan harmittaa, kun et tunne omia oikeuksiasi, mutta älä pura sitä meihin, jotka tunnemme. Moni muukaan ei varmaan tunne esimerkiksi EU-kansalaisen oikeutta kansalaisaloitteeseen, mutta kaikki me passilliset kyllä ymmärrämme, että esimerkiksi kunnallisvaaleissa ja eurovaaleissa äänestetään asuinpaikan mukaan. Sillä tavalla pääsee vaikuttamaan omiin asioihinsa.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #39

Eu-kansalaisaloite, mitäs se on saanut aikaan? Sehän on komission päätettävissä tuleeko niistä aloitteista mitään. Ei ole kamalasti tullut. Se kun on ikävää tuo kansan äänen kuunteleminen, sieltä tulee poikkeuksetta huonoja ideoita.

Suomessa valiokunnat torppaavat ikävät aloitteet. PS ja Simon Elo kunnustauti erityisesti Euroa koskevan kansanäänestyksen tappamisessa. Se oli varmasti Jari-Pekalle kuin myös Herra Levolle mieluinen hetki se.

Koko kansalaisaloite on nykyisellään iso vitsi. En nyt kehtaisi sitä mitenkään hehkuttaa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Poliitikon elämä on kovaa. Monesti tulee valvottua öitä ja univelka kasautuu. Kun katselee vaikka USA:n virastaan vapautuneita harmajapäisiä miehiä (toistaiseksi ei naisia), niin huomaa, että virkavuodet vievät mehut. Jokainen valvottu yö lisää maitohappoja aivoihin. Kun ajattelee Väyrystä, niin takana on mahtava ura, ja vielä on miehessä virtaa.

Vaikka kognitiiviset toiminnot voivat olla hiukan taantuneet (itsekin jo huomaan ikääntymisen oireita) ja tuollainen pieni käytännön asia kuin nämä esteellisyysjutut saattavat silloin tällöin jäädä hetkeksi hoitamatta, niin olen varma, että asia kyllä järjestyy ajallaan...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä on yksi kaikkien aikojen poliittisista vitseistä: Paavo Väyrynen Guy Verhofstadtin ryhmässä.

http://alde.eu/en/about-us/our-meps/

Yhtä luontevaa olisi ollut Marine Le Pen Barack Obaman hallituksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kahden puolueen jäsenyys ei varmaan ole laitonta. Mutta se, että hän kotipaikkansa vaihtumisen jälkeen yhä istuu jäsenenä Keminmaan kunnanvaltuustossa, voi sitä olla.

Petteri Hiienkoski

Tempaus muistuttaa kovasti suomettuneisuuden ajasta, jolloin viestitettiin Kremliin poliittisista kilpailijoista, joiden poliittinen ura yritettiin katkaista, oman aseman parantamiseksi. Kokoomuskin oppi Kreml-kortin käytön UKK-poikkeuslakivalinnan yhteydessä. Sen jälkeen kokoomuksen kehitys on ollut periaatteistaan luopumista ja moraalista rappiota. Valitettavasti.

Toimituksen poiminnat