Juha Levon blogi Kunnallispoliittisia pohdintoja

Uudistetaan Helsingin Eteläsatama Allianssi-mallilla

Helsingin Eteläsataman uudistaminen on edistynyt erittäin hitaasti - voisiko hanketta vauhdittaa Allianssimallilla? Tällä hetkellä hankkeessa suunnitellaan annettavaksi rakennuslupia väliaikaisille ratkaisuille. Pahimmillaan nämä rakennetaan väliaikaisiksi myös rakenteiltaan ja jo n. 10 vuoden päästä on meillä kasa hökkeleitä Helsingin paraatipaikalla.

Allianssimallia on menestyksekkäästi kokeiltu esim. Tampereen ja infrarakentamisen hankkeissa. Entäpä, jos Helsingin Eteläsatama rakennettaisiinkin alkuperäisten Kirjava Satama-selvityksen hengessä. Erona tähän olisi toteutusmalli, jossa rakennusoikeutta vastaan ja hankintamallina alliansi, rakennettaisiin yhteistyössä rakennusyhtiöiden (pienet ja isot yhtiöt), kaupungin sekä kiinteistön käyttäjien kesken (esim. yrittäjät, taidemuseot, nähtävyydet jne.)  koko Eteläsataman suunnittelualueen (Katajanokalta Olympiaterminaaliin saakka) laajuinen ratkaisu yhteistyössä!

Allianssimallilla kaupunki saisi ranta-alueet ja liikenneratkaisut uudistettua nopeasti ja kustannustehokkaasti. Samlla syntyisi uusia liikekeskus-tiloja, asuntoja, toimistoja sekä mahdollisesti taidemuseolle sopivat tilat. Lisäksi puistoja, rantakahviloita, pysäköintiä maan alle ja satamaterminaali nopealle liikenteelle. Siis kaikki tarvittava ja paljon lisää ja vaatimuksena rakentamiselle WOW-arkkitehtuuri. 

Näin toimien:

1) kaupunkilaisten ja matkailijoiden käytössä oleva alue Eteläsatamassa laajenisi ja palvelut lisääntyisivät

2) yksityinen raha kiinnostuisi uusista liikehuoneisto- ja asuntorakentamisen neliöistä

3) samalla tulisi toteutettua alueen uusimista vaativat pysäköinti- ja liikennejärjestelyt
4) rahoituksen riski ei jäisi yksin Helsingin kaupungille esimerkiksi hankkeen kulujen kasvaessa tai aikataulun venyessä vaan allianssi vastaisi niistä sanktio-/bonusmallin mukaan 
5)  Eteläsataman uudistamisesta tulisi rahaa kaupungin kassaan rakennusoikeuksia myymällä.

Pääasia, että saataisiin hanke liikkeelle - lisää näyttävyyttä ja palveluja, sekä vesirajaan ulottuvat puistoalueet. Tämä olisi win-win ja nimenomaan kaupallisten toimijoiden sekä kaupungin puolesta. Eikun suunnittelemaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat