Juha Levon blogi Kunnallispoliittisia pohdintoja

Keskustan vaalivoitto Helsingissä?

Keskusta tavoittelee kuntavaaleissa metropolialueella jälleen kerran vaalivoittoa. Tiilikaisen ja muiden kärkinimien tuominen vaalitaisteluun pääkaupunkiin ja Uudellemaalle on osoitus siitä, että Keskusta on tosissaan ja haluaa lisätä kannatustaan myös etelässä. Syytä onkin, jos koko maan kannatusta pyritään nostamaan tai edes pitämään lähellä eduskuntavaalien lukuja. 

HS uutisoi tänään http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005085371.html näkyvästi Keskustan tilanteesta ja aiemmasta menestyksestä. Keskustalle valitettavasti on kasvua vaikea nähdä saavutettavaksi. Keskustan kannatus ei nimittäin kasva Helsingissä, vaan on tuontitavaraa. Äänestäjäjoukkona onkin lähinnä muualta Suomesta alueelle muuttaneet - Kokoomuksen ja Vihreiden kannattajat sen sijaan kasvavat tässä kaupungissa ja varsinkin Kokoomukselle ja SDP:lle äänestyskäyttäytymisen periytyminen kodin arvoissa on tyypillinen ilmiö PK-seudulla. Kuten toki Keskustalle maaseudulla. 

Maakuntamalli ja viimeaikainen Keskusta-johtoinen politiikka tuskin tuovat lisää äänestäjiä ainakaan keskustalaiseksi kasvamisen kautta PK-seudulla. Alueelle muuttaneet tai kääntymässä käyvät Keskustan ehdokkaita saattavat hyvinkin täälläkin äänestää, mutta muuten tuontitavaraan tuskin ryhdytään. Kuntavaali on paikallisvaali ja siinä kaupunkilaisilla perinteillä on merkitystä. Keskustalaisuuteen kasvetaan edelleenkin pääasiassa muualla Suomessa. Hyvä analyysi Hesarilta. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Keskustan annista stadilaisille en minäkään ole ihan varma.

Siitä sen sijaan olen varma, että kirjoittaja esittää hassun perustelun keskustan heikolle menestykselle näin ikään kirjoittaen: "Äänestäjäjoukkona onkin lähinnä muualta Suomesta alueelle muuttaneet".

Paljasjalkaisia stadilaisia lienee Stadissa paljon vähemmän kuin kauppatieteilijä olettaa.
Onhan landelta Stadiin muuttaneita varmasti enemmän kuin 3,6 % äänioikeutetuista. Tuo 3,6 on keskustan prosenttiosuus vuoden 2012 kunnallisvaaleissa.

Virallisia tilastoja ei minulle juuri ole käytössä, mutta olen itse paljasjalkaisena stadilaisena tehnyt sunnuntaiaamujen rauhassa tilastoa.

Valtaosassa Helsingin Sanomien kuolinilmoituksissa mainitaan vainajan syntymäpaikka. Se on epätieteellisen seurantani mukaan vain n. 30%:lla Helsinki ja n. 70%:lla muu paikka Suomessa. Siis siellä ”landella”.

Valistunut arvaukseni onkin, että ääniokeutetuista helsinkiläisistä ainakin 20-30 % on syntynyt jossain muualla Suomessa kuin Helsingissä!

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Vähän raflaava teoria joo, toki nyt kuolevat eivät ole se tyypillinen äänestäjäpohja, vaikka suuri ryhmä onkin. Luultavasti alueelle muuttajia on 30-40% koko väestöstä. Jostain syystä täällä ei kuitenkaan aikuisenakaan eheydytä keskustalaiseksi vaan porvariksi, duunariksi tai hipsteriksi. Eli keskustan imago on edelleen muissa maakunnissa.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Käsittääkseni kuoleminen ei johdu ihan aina äänestyshaluttomuudesta eikä edes vanhuudesta kaikkien osalta. On muistaakseni käynyt joskus niinkin, että vaaleissa ehdokkaaksi asetettu on kuollut ennen vaaleja!

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #4

Se on valitettava totuus. Haamuääniä ei lasketa.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Löytyyhän siitä tilasto. Uudellamaalla syntyneitä on n. 54% helsinkiläisistä. N. 41% Helsingissä syntyneitä, 6% Espoo+Vantaa+Grani+Sibbo ja loput 5,5% muualta Uudeltamaalta. 13% ulkomailla syntyneitä (aikas paljon) ja loput muualta Suomesta. Kun nyt aloitin parjaamiseen, niin onhan ne omatkin juuret maalta eri puolilta Suomea. Mutta niissä taloissa yritettiin ja ymmärrettiin äänestää Kokoomusta.

Hyvä tilasto vuodelta 2015 http://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/1...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mutta täällä kaameassa kepulandiassa me ihmiset edelleen räydymme kepusatraappien vallan alla, emmekä edes tajua omaa parastamme sen vertaa, että älyäisimme äänestää oikeiden suomalaisten puolueita (so. kokoomusta ja demareita). Tai edes paeta tätä ahdistavaa kepulaista pakkovaltaa. Ainakaan nykyistä enempää...

Toimituksen poiminnat