Juha Levon blogi Kunnallispoliittisia pohdintoja

Vihreät (de Röda) lokeroi itsensä vasemmistoon piikit tanassa

Vihreät (- de röda) lokeroi itsensä yhä vahvemmin osaksi vasemmistoa masinoimalla osaltaan joukkovoimaa suurissa kaupungeissa yhdessä erilaisten vasemmistolaisten ääriliikkeiden kanssa vastustamaan milloin mitäkin ajankohtaista ilmiötä. Oppositioon siirtymisen jälkeen Vihreät onkin profiloitunut lähes systemaattiseen kehityksen vastustamiseen ja muutosten jarruttamiseen. Edistyksellisyys on jäänyt taka-alalle ja aate päässyt esiin. Positiivista tässä kehityksessä on se, että mikäli aiemmin vihreillä karvoilla on edes yritetty naamioida ja peitellä Vihreiden punaisuutta, on lopultakin paljastunut aatemaailman punaisuus ja Vihreiden asema SDP:n, Vasemmistoliiton ja Suomen Kommunistisen puolueen nuoriso-osastona. Ensin mainitut kun varsinkin suurissa kaupungeissa alkavat populaation osalta lähestyä autuaampia äänestysmaita. 

Vihreiden menestys on osin perustunut taidokkaiden media- ja arvomaailmojen rakentamiseen, joihin valtamedia ja osa yliopistoista ovat punavihreässä kuplassaan hyvin loikanneet mukaan. Tässä kehityksessä politiikan tekeminen on erotettu kontekstistaan ja sen sijaan erilaisilla tapahtumilla (blockpartyt, mielenosoitukset, "kriittiset" pyöräretket yms.) häivytetään puoluenäkyvyys, puoluesidonnaisuus tai poliittiset tavoitteet. Samalla Vihreät (de Unga och Röda) ovat ottaneet salakavalasti haltuunsa useita kaupunginosayhdistyksiä soluttamalla aktiivejaan niihin avainpaikoille. Käytännössä sitten esim. kaupunginosatapahtumissa kielletään poliittinen näkyvyys ja poliittisten järjestöjen mukana olo. Kuitenkin esim. Kruununhaka-päivässä tai rajat auki-mielenosoituksessa on vihreitä tai punaisia ilma-palloja jne. Ja järjestettävät aktiviteetit sopivat sattumalta hyvin punavihreisiin ajatusmaailmoihin. Suorastaan taidokasta. 

Tämänlainen epäsuora poliittinen toiminta on demokratialle ja kansalaisten oikeustajulle haastava yhtälö. Vaarana on, että aate ja "kriittiset ajatukset" estävät keskustelun tai luovat liiallisia vastakkainasetteluja yksilöiden ja ryhmien välille. Kritiikki ei ole tällöin oikeasti sallittua, mikäli se kolahtaa punavihreän kuplaan ja sen edustajien arvomaailmaa kohti. Lisäksi esimerkiksi suorastaan fanaattisen kevyen liikenteen ideologian ajaminen kärjistää turhaan tavallisten liikkujien välejä ja saattaa johtaa ylilyönteihin yksittäisissä tilanteissa, joissa esimerkiksi toinen osapuoli rikkoo lakia ja liikennesääntöjä.

Pahimmillaan punavihreä viha ja ylimielisyys kuohahtaa kuriositeettien, kuten esim. vegaaniruokavalion tai yksittäisen pyörätienpätkän rakentamista edistettäessä. Punavihreää aatetta rakennetaankin hipsteriyden / hauskanpidon varjolla, mutta samalla ollaan todellisuudessa erittäin tietoisia ja suunnitelmallisia toiminnassa. Politiikaksi tätä ei kuitenkaan haluta kutsua. 

Kehotankin edelleen seuraamaan ilmapallojen väriä erilaisissa tapahtumissa, massapsykoosin luomista erilaisissa mielenosoituksissa, joidenkin puolueiden edustajien yliedustusta erilaisissa kansalaisjärjestöissä jne. Positiivista tässä kehityksessä on se, että Vihreät (DE RÖDA) ei enää edes yritä esiintyä edistyksellisenä, yhteiskuntaa uudistavana voimana vaan on taantunut jarruttajaksi ja vastustajaksi muiden punaisten voimien tavoin - ja sitä kautta asemoituu nyt selkeästi poliittiseen vasemmistoon.

En tiedä kenen tavoitteena tämä on ollut, mutta vastakkainasettelu on todella muodostunut - oli se sitten erilaisten mielenosoittajien keskinäistä tai pyöräilijäaktivistien ja autoilijoiden välillä. Kenen etua näin pienessä maassa vastakkainasettelu sitten palvelee onkin toinen asia ja sitä ei ns. tavallinen kansalainen luultavasti jaksa miettiä. 

P.S. olin Peli Poikki-mielenosoituksessa mukana - tosin hieman hämilläni joistakin detaljeista. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Reijo Jokela

"P.S. olin Peli Poikki-mielenosoituksessa mukana".
Miksi?

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Koska meillä sattui olemaan vieressä alkamassa Puoluevaltuuston kokous, johon olin matkalla.

Reijo Jokela

Siis osallistuitko mielenosoitukseen, vai kuljitko siitä ohitse kokoukseen?

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #3

Kävin siinä lähdössä katsomassa meininkiä - kokouksemme alkoi samaan aikaan kun kulkue lähti. Eli näin mitä lähtöpaikalla tapahtui ja miten homma sinällään taidokkaasti masinoitiin.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #4

Eli et ollut tapahtumassa mukana. Hyvä niin.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo Vastaus kommenttiin #5

joo, olisi tuon voinut tarkemminkin muotoilla. Ilmiön näin ja täytyy sanoa, että se on taidokkasti rakennettu. Ei oltu pienillä resursseilla liikenteessä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Mielenosoituksessa olivat mukana ainakin kokoomusministerit Orpo ja Grahn-Laasonen, toisaalla kepulainen pääministeri. Levo antaa nyt ihan liikaa krediittiä vihreille asiasta.

Mielenkiintoisempaa kuitenkin on, että kokoomuslaiseksi itsensä ilmoittavalta alkaa tulla sitä samaa paheksuntaa kuin persuilta, rasisminvastaiseen mielenosoitukseen liittyen. Kerrotko lisää niistä resursseista?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #6

Ilmeisesti SDP, SAK ja koko vihervasemisto rahoittivat koko sirkuksen, olihan siellä mukana myös entinen presidentti, nimeä en nyt muista.

Osallistoko Petteri Orpo vasemmiston masinoimaan mielenosoitkseen, mielestäni kyllä.

Petteri Orpolla ilmeisti tarkistuksen paikka mihin osallistuu, saman voisi sanoa pääministeri Juha Sipilälle.

Luottamus rapisee kun olette menossa keula kenossa kaikkiin suuntiin, miettikää mitä tahdotte tehdä, miettikää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Petteri Orpo, Paula Risikko, Sanni Grahn-Laasonen, Juha Sipilä, .. "-de röda"?? Tämä oli minulle uutinen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nää röödat osallistui omien sanojensa mukaan isolla porukalla tilaisuuteen mutta Levo ei sitten ehtinyt kuin pikaisesti tarkkailla resursseja, kun oli matkalla ihan samaan kokoukseen kuin osallistujat. Mahtoko haukkua puoluetoverinsa jo paikan päällä vai paheksutaanko vasta näin postyymisti somessa?

https://www.kokoomus.fi/uutiset/petteri-orpo-me-em...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On hieman erikoista, että kokoomuslainen aktiivi näin selkeästi antaa ymmärtää puoluejohtonsa olevan vasemmistoa. Ei se nyt ihan tavatonta ole, mutta kuitenkin hieman hämmentävää? Yleensähän vihreitä syytetään Helsigissä liian läheisistä suhteista kokoomukseen (varsinkin Keskuspuiston nakertaminen). Ehkä kokoomusaktiivi Levo on nykypäivän Tuure Junnila, Pentti Mäki-Hakola tai Eero Lattula?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Vihreät (- de röda) lokeroi itsensä yhä vahvemmin
-osaksi vasemmistoa

"Työväenpuolue" Perussuomalaiset?

"Työväenpuolue" kokoomus-07 Vaalimainos/Rukkaset?

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Kuten kirjoitin, tuo yksittäinen tapaus ei ole se ainoa, vaan pikemminkin kyse on laajemmasta Vihreiden tavasta tehdä politiikkaa muiden tapahtumien avulla. Ilmiötä jäin pohtimaan nimenomaan siitä heränneen keskustelun takia. Katsonkin, että Vihreät blokkiutuu nyt lähemmäs vasemmistoa ja siten aatetovereitaan. Siitä asemasta voi olla vaikea hankkiutua eroon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vaalikikka millä PS pääsi hallitukseen. Oppositiopolitikointi on eri asia kuin mitä ajaa kun istuu hallituksessa. Vihreät on porvaripuolue.

Oli vaihtoehto Kepu,kok hallitukseen .Joko PS tai vihreät. PS äänillä vihreät pudotettiin pois.
Olisi ollut vahva porvarienemmistö
Oppositioon ei olisi jäänyt kuin pienet Rkp ja Krst.
Vaikka eihän vas/sdp ole enemmistöä ollutkaan -70 jälkeen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Johtavana populistipuolueena vihreät ja Niinistö ovat ottaneet komeasti viitan Soinilta. Ville heittää löperöä läppää milloin delfiinien suojareservaatista, milloin arvostelee nykyisen tuulivoimatuen suuruutta aivan kuin ei olisi koskaan kannattanutkaan sitä.

Samankaltaisuus persuihin saavutti jonkinlaisen huippunsa, kun eräskin vihreä pohdiskeli miten seuraavissa ek-vaaleissa on tulossa "vihreä jytky". Ja kuten persut, vihreät kasvavat korkoa oppositiossa ja hallitusvastuu on aina ollut myrkkyä kannatukselle. Siinä vaiheessa lähdetään karmit harteilla ulos.

Vasemmistopuolue? Siis tämä suurten kaupunkien ylempi hyvinkoulutettu keskiluokka? Ei yhtään sen enempää kuin Kokoomuskaan, jos/kun joskus oppositiosta pyrkii kasvamaan.

Risto Laine

Aatteen värityskin sen kertoo, se on kuin Meloni. Päältä vihreä (luonto) ja sisältä punainen (marx).

Taistolaiset 70 luvulla hoki solkenaan:
Emme kuulu poliittisen keskijakauman oikealle, emmkä vasemmalle, vaan olemme näitä edellä.

Ville Niinistö Pressiklubissa vaalien jälkeen:
Emme kuulu poliittisen keskijakauman oikealle, emmkä vasemmalle, vaan olemme näitä edellä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kummasti Vihr. ja Kepun liitto pelaa hyvin yhteen. Yks vaatii ilmastohöppää ja tekoja,Kepulaiset jakaa tuet (omilleen)
Pa...kaivo bisnes/tuulivoimalatuet ,Bioenergiatuet,luonnonhaitta korvaukset jne...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Aarno Laitinen on kertonut totuuden vihreistä tällä blogillaan. Samaa mieltä hänen kanssaan.

http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2014/09/...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Laitinen on naurettava äijänkäppänä ja kilpailee eturauhanen-kiukuttelee -tekstiparalympialaisissa Lasse Lehtisen kanssa. Mutta ovela huijari hän on: kirjoittaa joka vuosi tuon saman kolumnin ja saa siitä epäilemättä maineensa kokoisen palkkion.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko? Kekkosen valitsijamies?
Hesarin toimittaja?

Mielestäni Loka Laitinen pöllyttää joka puoluetta,vuoron perään .Niin vasemmistoa kuin porvareita. Kuka sattuu oleen vallassa.
Niin palkansaajia kuin yritysjohtajiakin .

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Puolueloikkarit Vihreisiin ovat viime aikoina tulleet pääsääntöisesti Kokoomuksesta. Vastikään Kirkkonummella. Ilmeisesti persujen nuoleminen on aiheuttanut joissain kokkareissa inhoreaktioita, mutta muille vielä maistuu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Epäilemättä arvostavat tätä nykyisen puoluetoverin luonnehdintaa, nämä "persujen nuolemiseen kyllästyneet loikkarit". Saisko tuosta hyvän kuntavaalisloganin vaikka Kirkkonummella?

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Oulussa loikattiin juuri Vihreistä Kokoomukseen. Vuoroin vieraissa. Loikkari ei saa lojaaliudesta pisteitä.

Käyttäjän juhalevo kuva
Juha Levo

Ei tässä ole millään tapaa kyse Persujen suhteen lokeroimisesta - he tekevät sen itse varsin hyvin. Oma käsitykseni tilanteesta on se, että Vihreät lokeroivat itseään oppositioon ja lähemmäs vasemmistopuolueita. Kokoomuskin näyttää tosiaan siirtyvän lähemmäs poliittista keskustaa kun muut ryntäävät aatteen perässä - tosiasiassa kaikki kilpailevat niistä samoista keskiluokan harvenevien äänestäjien äänistä. Keskiluokan kato on suurin murhe, sillä keskiluokka elättää muut ja erityisesti hyvinvointiyhteiskunnan. Seniorit äänestävät samoja kuin ennenkin (KEPU + SDP). Uusia ääniä on jaossa kaupunkien nuorille ja populistien perässä juokseville turhautuneille. Perussuomalaisten äänisaalis ratkeaa nukkuvien heräämisellä / heräämättömyydellä.

Toimituksen poiminnat